Voor dat je een fiets koopt is het goed om je wat meer te verdiepen in de fiets zelf. Zo kom je er achter wat je precies nodig hebt en waar je naar op zoek moet gaan. Aansluiten kan je een fietsverzekering vergelijken om onverwachtse kosten gedekt te krijgen. Vooral voor elektrische fietsen kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten. In deze blog hebben geven we je een aantal adviezen en tips voor het kopen van een fiets.
1. Oriënteren
Een fiets kopen lijkt gemakkelijk, je gaat naar de winkel en je kiest een fiets uit. Maar er zijn toch een aantal zaken waar je van tevoren rekening mee moet houden…
- Wil ik een nieuwe of een tweedehands fiets kopen?
- Neem ik een mountainbike of een stadsfiets?
- Is de fiets voor werk of voor recreatieve doeleinden?
- Hoe zit het met framehoogte?
- Staat het zadel en stuur goed afgesteld
Ga je een fiets kopen? Koop deze dan niet bij de eerste beste winkel die je tegen komt. Stap tenminste bij 3 verschillende fietsenwinkels naar binnen en vergelijk meerdere folders. Misschien is in winkel A jouw droomfiets € 500,- maar is dezelfde fiets in winkel B in de aanbieding voor € 350,-. Het zou toch zonde zijn als je hier een week naar de aankoop achter komt.
Wanneer je “denkt” de juiste fiets gevonden te hebben, rest je nog 1 ding, een proefrit! Belangrijk om te bepalen of de fiets aan je eisen kan voldoen.
2. Soort fiets
Je kunt natuurlijk verschillende soorten fietsen kopen, bijvoorbeeld;
- Elektrische fiets
- Transport fiets
- Omafiets
- Stadsfiets
- Hybride fiets
- Vouwfiets
- Racefiets
- Mountainbike
- BMX
En zo zijn er nog veel meer soorten fietsen, ga eerst na waar je de fiets voor wilt gebruiken en kies dan wat voor soort fiets je wil. Vooral bij de duurdere fietsen, zoals een elektrische fiets, is het verstandig om advies in te winnen.
3. Het model
Je kunt kiezen voor een dames, heren- of kinderfiets, maar ook voor een unisex-model. Een unisex-model heeft geen stang in het midden van het frame. De maat van een unisex frame is meestal 54 centimeter. Het voordeel ervan is dat je met je partner één fiets kunt delen.
4. De juiste framemaat
De framemaat is zeer belangrijk voor een goede fietshouding. Een verkeerde fietshouding betekent meer belasting voor je gewrichten en is veel vermoeiender. De juiste framemaat is op een aantal manieren te berekenen. Met de juiste framemaat kun je, zittend op je zadel, met je tenen bij de grond en zijn je benen tijdens het fiets iets gebogen.
Een manier om je framemaat te kiezen is;
Doe je schoenen uit en ga staan met je voeten uit elkaar. Meet de lengte van je binnenbeen van grond tot kruishoogte
5. Het materiaal
Bij de keuze van het materiaal heb je meestal de keuze tussen een stalen frame, een aluminium frame of een carbon frame. Alle 3 de frames hebben hun eigen voordelen.
Een stalen frame
Een stalen frame is duurzaam, solide en kan tegen een stootje. Maar een stalen frame is een stuk zwaarder dan een aluminium of carbon frame.
Het aluminium frame
Het aluminium frame is erg licht en zo gemaakt dat het minder snel roest bij lakbeschadiging. Aluminium frames kunnen ook gemakkelijker in allerlei vormen gebogen worden.
Het carbon frame
Tegenwoordig zijn er ook carbon frames verkrijgbaar bij sportieve fietsen. Carbon is zeer licht en sterk, als er geen beschadiging aan het frame is.
7. Versnellingen
Het voordeel van versnellingen is dat je langzamer of sneller kunt fietsen met dezelfde trapbewegingen. Je fietst langzamer maar wel lichter als je naar een lagere versneller schakelt. En je fietst sneller maar zwaarder als je naar een hogere versnelling schakelt. Het voordeel van een fiets zonder versnellingen is dat ze meestal een stuk goedkoper zijn.
8. Goede, werkende verlichting
Puntje 8 en 9 zijn (als het goed is) vooral van toepassing wanneer je een hele nieuwe fiets koopt maar kiest voor een tweedehandse. We gaan er maar vanuit dat nieuwe fietsen standaard voorzien zijn van goede verlichting. Het is erg belangrijk dat je altijd eerst controleert of de verlichting goed werkt voordat je een fiets koopt!
9. Goede, werkende remmen
Ook voor de remmen geldt, controleer altijd of deze goed werken voordat je de fiets koopt! Er zijn verschillende soorten remmen, namelijk;
Terugtraprem
Wil je een goedkope fiets, dan kom je vaak uit bij een fiets met terugtraprem. Dit soort rem kom je vooral tegen bij de klassieke fietsen (zoals de omafiets). Een terugtraprem werkt op het achterwiel door achteruit te trappen. De terugtraprem wordt vaak toegepast bij fietsen zonder versnellingen. Het enige nadeel is dat de dosering lastig is, je moet ruim op tijd beginnen met remmen, want als je ineens heel hard remt bestaat de kans dat je in de slip raakt.
Handrem
Remmen waarmee je beter kunt doseren zijn handremmen. Handremmen zitten aan het stuur en ze werken op voor- en achterwiel door ze gelijktijdig in te knijpen. Pas op met het alleen remmen met het voorwiel, de kans is dat je dan over de kop slaat. Er zijn verschillende soorten handremmen;
– Velgremmen
– Trommelremmen
– Schijfremmen
10. Comfort van de fiets
De moderne fiets heeft meerdere mogelijkheden om het comfort te vergroten, voorbeelden hiervan zijn;
- Verende voorvork en zadelpen
- Verstelbare stuurpen
- Fietsstandaard en stuurslot
- Het zadel
- Het stuur
11. Het zadel
Omdat bij vrouwen de zitbotjes meestal verder uit elkaar staan dan bij mannen, zijn vrouwenfietszadels vaak breder dan mannenfietszadels. Als het gaat om comfort is het zadel een van de belangrijkere onderdelen van een fiets. Behalve de vorm speelt ook het materiaal daarbij een rol: een gelzadel is comfortabel en duurzaam, een leren zadel gaat lang mee en vormt zich na een tijdje naar uw lichaam.
Probeer verschillende zadels tijdens een proefrit zodat u de eigenschappen van de zadels goed kunt voelen.
Hoe hoog het zadel moet staan is eenvoudig te berekenen:
Binnenbeenlengte x 0,885.
Bij een juiste hoogte rust het midden van de voet op de trappers en met één trapper naar beneden is het been bijna gestrekt. Wanneer u op het zadel zit dan moeten uw voeten net de grond raken.
Andere aandachtspunten voor het zadel:
- Bij een fietszadel met een te smalle achterkant rust uw hele lichaamsgewicht op de voorkant van uw onderlichaam. Dit kan pijn veroorzaken.
- Voel of uw zitbeenderen voldoende ondersteund worden.
- Zachtere zadels veroorzaken minder wrijving en zijn geschikter voor langere fietstochten.
- Heeft het zadel een uitsparing dan rust er minder gewicht op de genitale zones.
12. Het stuur
Het stuur is medebepalend voor de juiste zithouding. Staat het stuur te ver weg of te laag, dan kan je schouder- nek of rugklachten krijgen. Manier om de goede stuurafstand te bepalen;
Zet je elleboog tegen de punt van het zadel en zorg dat je vuist net het stuur raakt.
Het model van het stuur is afhankelijk van de functie van de fiets. Met een racestuur zit je dieper en kun je makkelijker tempo maken, voor lange afstanden is een hoger stuur beter geschikt.
Eerder hebben we het gehad over het vergelijken van een fietsverzekering en dat dit verstandig kan zijn wanneer je een elektrische fiets koopt. Nu is het zo dat met een fietsverzekering ook een gestolen fiets wordt gedekt. Wanneer je overweegt om geen fietsverzekering af te nemen, dan is het goed om kritisch naar je inboedelverzekering te kijken. Als je fiets wordt gestolen uit je schuur dan dekt je inboedelverzekering dit ook. Je kunt het beste een inboedelverzekering vergelijken en goed naar de dekking kijken.
Hopelijk heb je zo voldoende adviezen en tips gekregen om zorgvuldig de juiste fiets te kopen. Wij wensen je in ieder geval veel plezier met je nieuwe fiets!