Selecteer een pagina

Voor elke activiteit is er wel een fiets. Maar hoe kies je de juiste? Een paar factoren waar je naar moet kijken bij het kopen van een nieuwe fiets.

Soort fiets

De soort fiets is afhankelijk van waar je de fiets voor wil gebruiken. Voor woon- en werkverkeer is een eenvoudige omafiets of stadsfiets al voldoende. Maar als je minder mobiel bent en/of regelmatig lange afstanden fietst, kan een ligfiets of elektrische fiets een betere keuze zijn. Ga na hoe vaak je je fiets gebruikt en wat voor toepassingen je nodig hebt. Het doel van de fiets heeft ook invloed op het budget. Hoe uitgebreider de fiets; hoe meer geld je moet reserveren.

Versnellingen

Met een versnelling kan je instellen hoe zwaar of licht je fietst. Toch is een versnelling niet per se nodig. Het is wel aan te raden als je lange fietstochten maakt, veel bagage hebt of kinderen vervoert.

Type rem

Er zijn twee soorten remmen: een terugtraprem en een handrem. Een terugtraprem werkt vrij abrupt. Door achteruit te trappen kom je in één keer tot stilstand. Een handrem is iets gevoeliger, waardoor je het remmen eenvoudig kan doseren. Het type rem hangt af van jouw voorkeur. 

Frame

Het frame heeft een grote invloed op je houding. Je wil niet met je knieën tegen het stuur aankomen. Ga dus vooral langs bij een fietsenmaker om jouw framemaat te bepalen, zodat je geen last krijgt van fysieke klachten. Naast de maat is ook het materiaal belangrijk. Hoe lichter het frame; hoe sneller je gaat. Een frame wordt gemaakt van aluminium of carbon. Een frame van carbon kopen wordt steeds populairder. Het is in vergelijking met aluminium een stuk lichter en steviger.  

Fietsbanden

Een lekke band valt bijna niet te voorkomen. Maar dat betekent niet dat je moet besparen op de fietsband. Vooral als je graag fietstochten maakt op heuvelachtig landschap is een sterke band belangrijk. Kies voor een band met aramid, ook wel Kevlar of Twaron genoemd. Deze hittebestendige en sterke synthetische vezels beschermen je band tegen scherpe voorwerpen en objecten.

De belangrijkste tip bij het kopen van een fiets is om altijd een proefrit te maken. Pas dan kom je erachter of de fiets aan je eisen voldoet.