Selecteer een pagina

Minstens zo belangrijk als de kwaliteit van de e-bike is de kwaliteit van de accu. Een nieuwe accu kopen voor de e-bike kan een forse uitgave betekenen, je bent al snel zo’n drie- tot zevenhonderd euro verder. Zaak dus om de huidige accu zolang mogelijk in goede vorm te houden. Maar hoe doe je dat?

Behandeling accu

Accu’s gaan het langste mee indien zij niet continu volledig opgeladen of juist geheel leeg bewaard worden. Wie dus af en toe fietst zorgt ervoor dat de accu tot zo’n 50% is opgeladen. Bewaar de accu daarnaast binnenshuis en niet in een koude en/ of vochtige schuur. Wie klaar is met een fietstocht kan de accu er dus gewoon afhalen en deze binnenshuis bewaren. De accu schoonhouden kan met een droge doek. Vocht is niet goed voor de polen van de accu, zoals dit geldt voor alle batterijen.

Het vermogen van de accu bepaalt welke afstanden je kunt afleggen met de e-bike. Wie op punt staat een e-bike te kopen zal dus goed te raden moeten gaan wat de gemiddelde fietsafstanden zullen worden en welke routes vaak genomen wordt. Dagelijkse fietstochten langs winderige dijken doen een groter beroep op de accu, net als een heuvelachtig landschap of slecht wegdek. Wie intensief gebruik gaat maken van een e-bike doet er verstandig aan deze van een gerenommeerd merk te kopen als Gazelle bijvoorbeeld. De Gazelle accu is er een van een zeer hoogwaardige kwaliteit.

Nieuwe accu kopen of reviseren?

Het reviseren van een accu -waarbij de accucellen vervangen worden- kan flink kosten besparen, maar is eigenlijk alleen aan te raden om door een beproefde vakman te laten uitvoeren. Reviseren wil namelijk niet altijd het gewenste resultaat opleveren. De accu kent bijvoorbeeld na de revisie niet meer het originele vermogen en gaat alsnog binnen afzienbaar termijn kapot. Wie via via een goed adres kent kan waarschijnlijk probleemloos de accu laten reviseren: maar blijf kritisch. Wie voert de revisie uit?

Het kopen van een nieuwe accu van het originele merk blijft echter de meest veilige en betrouwbare aankoop.