Selecteer een pagina

Wielrennen is voor veel mensen de ideale sport om fit en gezond te blijven. Veel wielrenners gaan tijdens het fietsen tot het uiterste en vragen het maximale van zichzelf. Dat is een goede eigenschap, maar kan ook blessures met zich meebrengen. Deze blessures ontstaan omdat je de spieren forceert iets te doen wat ze misschien (nog) niet aankunnen. Blessures aan het bot door een val komt veelal voor. Overbelaste spieren en zadelpijn zijn ook klachten bij het wielrennen.

De gevolgen van een val

Wielrennen is een populaire sport en kan eigenlijk door iedereen beoefend worden. Hierin schuilt wel gelijk het gevaar dat er teveel risico’s genomen wordt. Wanneer je te snel gaat of een bocht te scherp neemt is er een kans dat je van je fiets valt. Zo’n klap komt altijd hard aan en kan vervelende gevolgen hebben. Botbreuken en kneuzingen zijn veel voorkomende blessures na een val. Let daar dus goed op.

Bouw rustig op en voorkom overbelaste spieren

Spierpijn is op zichzelf geen ramp en hoort er nou eenmaal bij wanneer je sport. Het is wel vervelend als je teveel van je lichaam eist en voortdurend met spierpijn rondloopt. Let er dus goed op dat je ook je rustmomenten pakt en af en toe, wanneer het lichaam daar om vraagt, een korter rondje fietst. Zo heb je minder vaak last van overbelaste spieren.

Kies voor degelijk materiaal

Zadelpijn is heel vervelend en houdt je tijdens de hele fietstocht bezig. Zorg ervoor dat je een goed zadel hebt dat lekker zit en op de juiste hoogte is afgesteld. Op die manier zit je ook op een goede manier. Er zijn studies die aantonen dat rechtop zitten op de fiets minder hinder veroorzaakt dan voorovergebogen. Het materiaal van je broek is ook belangrijk om zadelpijn te voorkomen en vaak wordt aangeraden om een absorberende broek te dragen.